26/03/2015
2015

25 Jaar Metropolisfilm is natuurlijk bijzonder, maar we zien het als het begin. Metropolisfilm is volop in beweging en maakt zich in 2015 op voor vooral weer heel veel nieuws. Of het nu de films voor het nieuwe bezoekerscentrum van De Nederlandsche Bank zijn, of een digitale lesmethode voor slechtziende kinderen. Of het nu de dagelijkse programmering van RailTV is, of de presentaties tijdens de awardsnight van Worldpress Photo. Nog steeds met veel plezier, vakmanschap en de wil om het steeds weer anders te doen. Klik eens terug door deze tijdlijn naar 1990 en zie wat we allemaal (mee)maakten.

26/03/2015
2014

Opeens was het weer het jaar van documentaires. The kids are ok samen met de NCRV (NPO2doc) over de aardbeving in Haïti vijf jaar geleden. Een lange documentaire over diabetes type 2 en voeding: Keer Diabetes Om En een serie portretten van adoptiegezinnen. Opmerkelijk waren ook de projecties voor het Anne Frank huis, een serie films over werelderfgoederen en het interactieve les programma Stop nu met pesten. De post productie studio maakt de overstap naar 4K.

26/03/2015
2013

1 maart 2013 start na jaren van tests en pilots de definitieve pilot van RailTV. RailTV is een proef en loopt drie jaar. De opzet van RailTV is om het verblijf op de stations aangenamer te maken en het gevoel van veiligheid op de perrons te verhogen. Metropolisfilm ontwierp het kanaal en vult het dagelijks met informatieve en culturele content. Ook in 2013 projecties en interactieve games voor Geofort, visie op stadsontwikkeling voor Gemeente Rotterdam en diverse projecten voor de provincie Zuid-Holland.

26/03/2015
2012

Het jaar van de wereldtentoonstellingen. Metropolisfilm realiseerde een fulldome projectie op de Floriade voor de Nederlandse Tuinbouwraad. Een rondom gefacetteerde projectie in het Nederlands Paviljoen op de Worldexpo in Yeosu, Zuid Korea. Ook in Zuid Korea een panorama projectie voor het Algerijns paviljoen.

26/03/2015
2011

Films en animaties over en voor de wetenschap zijn een rode draad in de geschiedenis van Metropolisfilm. In 2011 maakten we een serie mini documentaires over het NWO onderzoeksprogramma Jacquard. De films tonen de essentie van publiek - private samenwerking in de verschillende onderzoeken rondom software engineering en 'Software as Service'. Zowel beleidsmakers, ICT onderzoekers als bedrijven waren bij de verschillende projecten betrokken. Jacquard blijkt op veel fronten een vernieuwende benadering van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Ook in 2015 een serie portretten en documentaire over 50 jaar gastarbeid in Utrecht: Hier ben ik Thuis.

26/03/2015
2010

Voor tentoonstellingen en events produceert Metropolisfilm projecties in allerlei formaten. In 2010 bijvoorbeeld bij het 100 jarig bestaan van Park Hoge Veluwe een panoramaprojectie. Een cirkelvormige toegang tot een tentoonstelling voor Beeld en Geluid: Dramapanorama. En zelfs een hele tentoonstelling voor het Utrechts Archief: De stad uit met het Utrechtse lijntje.

26/03/2009
2009

Eén van de bijzondere producties in dit jaar is Tik Tak Slingertijd. Het Museum Speelklok wilde het restauratieatelier openstellen voor bezoek. Als introductie realiseerde Metropolisfilm een muzikaal poëtische projectie op twee schermen die vooral gaat over de toewijding en het vakmanschap van de medewerkers in bijzondere museum. Poëtische input kwam van Ingmar Heytze. Ook in dit jaar projecties voor Sensation White en een voorlichtingsfilm voor politie Utrecht over agressie in het openbaar vervoer.

27/03/2008
2008

Vormgeving van Televisieprogramma's en ontwerpen van filmtitels doen we al jaren. In 2008 onderhouden we de vormgeving van Goede Tijden Slechte Tijden die we eerder ontwierpen. Dit jaar ook ontwerp van een leaderpakket voor de Jupiler League. Daarnaast wederom de Nederlandse presentatie op de wereldtentoonstelling. Ditmaal in Zaragoza, spanje.

29/03/2007
2007

Ook maakten we commercials, in dit jaar o.a. voor De KIA picanto, onder de titel mijn Picanto. Maar in andere jaren ook TVcommercials voor merken als Nivea, Mitsubishi, UPC, Heineken, Holland Casino en bijvoorbeeld Blokker. Daarnaast in 2007 de afronding van Salah een African Toubab? de documentaire die we samen met Margriet Jansen produceerden. 

29/03/2006
2006

In 2006 kwam een einde aan een langlopend project. Metropolisfilm verzorgde voor de Media Experience in het Instituut voor Beeld en Geluid een enorm aantal producties. Grootste klus was de montage van zo'n beetje alle items die draaien in de diverse paviljoens in de experience. Maar heel spannend was ook de introductiefilm van 6 naar 16 miljoen. Hoogtepunt was de productie van 'Lichtberichten' één van de zogenaamde mediapanorama's die ieder uur vertoond worden op een immens scherm in de centrale ruimte.

29/03/2005
2005

Holland Land of Water was de centrale projectie in het Nederlands Paviljoen op de Worldexpo 2005 in Aichi, Japan. Hiervoor realiseerde Metropolisfilm een innovatieve mediale vijver. Bezoekers konden zich verzamelen rondom dit projectievlak en ondergingen een onderdompeling in Nederlandse historie en cultuur. Ook in dat jaar producties voor het Dick Bruna Huis, Een beurspresentatie voor TUI en enkele videoclips.

29/03/2004
2004

In 2004 wint de documentaire Thuis, over kleinschalige woonvormen voor dementerenden (regie Jeanine Luxembourg) een gouden SAM award, lineaire media. Vooral is de documentaire een ontroerend portret "De met goud bekroonde documentaire Thuis geeft een indringend portret van dementerenden die wonen in de kleinschalige woonvorm SIMNIA in het Zeeuwse Domburg. SIMNIA biedt mensen met dementie een vernieuwende vorm van zorg waarbij de kwaliteit van leven centraal staat" ook in 2004 videoclips voor Alain Clark en Sigs. En een nieuwe mediale installatie voor de Audi autoshow in Geneve.

29/03/2001
2001

Levend Wild, een korte animatiefilm van Egbert de Ruiter in co productie met de VPRO. Wellicht de enige en laatste keer dat we de ambitie hadden om ieder frame uit een film de kwaliteit van illustratie te laten hebben. Film over een omaatje in een klein huis, midden tussen de torenflats, die een walvis in haar gootsteen heeft. Ze kunnen het best met elkaar vinden, maar haar zoon die op bezoek komt belt de walvisopruimingsdienst. Dan grijpt haar kleinzoon in. Met fijne surfgitaar van Bart van de Lisdonk.

29/03/2000
2000

Videoclips lopen als een rode draad door de Metropolisfilm historie. De combinatie van muziek en beeld is magisch en heeft ons altijd geïnspireerd. In 2000 de video I will keep my head down van Kane. Maar ervoor, en later, ook clips voor: Ilse de Lange, Racoon, Re-play, Spoiler, Soda, Men2B, Sigs, Laberinto, Gorefest. Onze persoonlijke favoriet: Blue Days, Racoon. (montage Niels Dekker, zie 1990)

30/03/1999
1999

We verhuizen per boot naar onze huidige locatie aan de Weerdsingel OZ. Van de historische werfkelder naar een ruim pand, maar nog steeds in de binnenstad. Op de een of andere manier blijft Metropolisfilm toch een beetje bij Utrecht horen. Ook gaan we voor het eerst aan de slag voor een groot automerk. De autoshow 2000 in Detroit is het project, Mercedes het merk. Inclusief een shoot in Malaga waar de (mini) camera helicopter besloot het ravijn in te duiken.

30/03/1997
1997

Samen met Lenard Heijne, Bart van de Lisdonk, En Egbert de Ruiter maken we Klinkende Verhalen. Een zesdelige animatieserie voor VPRO Jeugd. Over zingende zagen, kammetjes, draaiorgels en meer. Maar ook een documentaire over dagpleegzorg, en de fameuze animatie in opdracht: Boutje B in de bestelstroom.

30/03/1996
1996

We gaan digitaal. Het oude VHS montagesetje wordt ingeruild voor een media 100 NLE. De digitalisering van video gaat vanaf dat moment een belangrijke rol spelen bij Metropolisfilm. Na de media 100 volgen AVID's en ProTools. Samen Met Bert Rijkelijkhuizen leveren we edit faciliteiten voor speelfilms. Vooral ontstaat met de digitalisering de mogelijkheid te tekenen in het beeld. Animatie gaat vanaf nu een belangrijke rol spelen.

29/03/1994
1994

In de loop van de jaren heeft Metropolisfilm diverse producties rondom het thema adoptie geproduceerd. Dat begon in 1994 met de documentaire Zie je mij? over hechting in adoptiegezinnen. In die tijd een nog zeer onderbelicht thema. Truus Bakker van Zeil nam het initiatief en de verhalen van Chris en Minke hebben in veel jaren (aspirant) adoptie ouders iets meer kunnen vertellen over de specifieke behoeftes van kinderen.

metropolisfilm.nl/adoptie

05/04/1992
1992

05/04/1991
1991

Echo's van het Duitse expressionisme klinken door in korte film over rendez-vous voor pruikenverkoper en dame. Korte film van Marianne Ostengen, met medewerking van Joost Prinsen als duistere pruikenverkoper. Ambitieus gedraaid op 35mm Zwart wit en in 1992 uitgezonden door de VPRO. Naast deze film realiseerde Metropolisfilm de documentaire Bahami Ta'Awun over de bilaterale ontwikkelingssamenwerking tussen Nederland en Pakistan

http://www.filmfestival.nl

13/03/1990
30 maart 1990

De stichting Metropolisfilm wordt opgericht door Michiel Collenteur, Niels dekker en Ton Wolswijk. In eerste instantie om een rechtspersoon te creëren voor eindexamenproducties aan De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De eerste productie is de korte film Covergirl in 1990.

http://www.cinema.nl/films/1790494/covergirl